ТЕПЛИЙ ДІМ






Друзі ТЕПЛОГО ДОМУ

Державне підприємство Агентство розвитку ЖКГ

Асоціація енергетичних аудиторів

Get Adobe Flash player

Науково-дослідний інститут будівельного виробництва

Всеукраинский союз производителей строительных материалов и изделий

Асоциация производителей пенопласта

Асоціація 'Енергоефективні міста України'

Стройсоюз

Значні зміни: українців зобов‘яжуть проводити енергоаудит будинків

В Україні вже у наступному році повинен запрацювати Фонд енергоефективності, за рахунок якого сім‘я зможе компенсувати до 50% витрат на утеплення свого житла.

21.10.2016

Як зазначає віце-прем‘єр міністр Генадій Зубко, для того, аби Фонд запрацював, до кінця цього року Рада повинна прийняти три важливих закони: "Про житлово-комунальні послуги", "Про енергоефективність будівель" і "Про комерційний облік".

Про те, що і як зміниться для українців після прийняття законів і коли комунальна сфера запрацює "по-новому", пише Сегодня.

Закон "Про енергетичну ефективність будівель"

Що нового:

  • Усі будівлі, в тому числі житлові будинки, повинні за власний рахунок провести енергоаудит
  • Окремим будівлям прийдеться оформити сертифікат енергоефективності
  • Тих, хто не оформить сертифікат енергетичної ефективності, будуть штрафувати
  • З‘являться мінімальні вимоги до енергетичної ефективності будівель

Усі об‘єкти будівництва і вже збудовані будівлі повинні пройти аудит енергетичної ефективності за власний рахунок. Якщо енергоаудит будуть проводити у житловій багатоповерхівці, платити прийдеться усім власникам квартир. Як зазначають експерти, в середньому аудит типової багатоповерхівки може коштувати 5-12 тисяч гривень. Сума залежить від площі будинку і обладнання, яке використовує енергоаудитор. Наприклад, сім‘ї, яка проживає у будинку на сто квартир, за аудит прийдеться заплатити від 50 до 120 гривень.

Приблизна вартість енергоаудиту для багатоповерхівок:

  • до 100 квартир – 9.5 тис. гривень
  • до 300 квартир – 12 тис. гривень
  • до 350 квартир – 13 тис. гривень

"Цей закон пов‘язаний із зобов‘язаннями. Ми усі повинні розуміти, що цей закон встановлює вимоги о кожної будівлі проводити енергетичний аудит і мати сертифікат енергетичної ефективності за певних обставин. Більше з тим, закон зобов‘язує власників житла проводити технічний огляд систем кондиціонування і водопостачання, це стосується систем, що мають потужність 20 гігаватт. Це фактично дом 200 квадратних метрів", – зазначає співавтор законопроекту Альона Бабак.

Енергоаудит, відповідно до законопроекту, повинні будуть провести в усіх будівлях, а отримати сертифікат енергоефективності прийдеться новобудовам, будівлям,які здаються в оренду як мінімум на рік, і місцям загального користування площею від 250 квадратних метрів. Сертифікат вважається дійсним 10 років за умови, якщо за цей час будівлю не будуть утеплювати.

"Важливо розуміти, що проект закону " Про енергетичну ефективність будівель" передбачає не тільки енергоаудит за кошти власника будівлі, але й обов‘язкову сертифікацію – і також за кошти власника. Експерти мають різні думки щодо вартості послуги з енергоаудиту та ціни сертифікації. Ще більше спорів про те, що дасть і те, і іншу мешканцям ", – зазначає директор ДТЕК ЕСКО Роман Федорченко.

Тим, хто не отримає сертифікат, прийдеться заплатити штраф від 3400 до 5100 гривень. "Закон вступає в силу з дня, наступного за днем його опублікування, і вводиться в дію з 1 січня 2017 року", – зазначається у законопроекті.

"Ми повинні розуміти, що запровадження європейських директив буде коштувати для кожного з нас. Це будуть невеликі кошти. Для чого ми це робимо? Коли ми йдемо до лікаря, ми хочемо, аби нам перед лікуванням поставили діагноз. Таким самим чином і наші будинки, аби ми сьогодні не інвестували кошти в утеплювачі 5 см завтовшки і не знищували наші будинки, ми повинні отримати діагноз енергетичного стану наших будинків від професіонала. Це коштує грошей. В Європі людина, коли бере в оренду квартиру, дивиться, який клас енергоефективності у цього житла. Тому що людина розуміє, що орендна плата може бути невеликою, але прийдуть рахунки за опалення, за воду і т.і. І ми хочемо це зробити в Україні", – пояснює Альона Бабак.

Джерело: Новости Украины from-ua.com


Важливі новини і публікації

 

 

Освітній відеоролик "Термомодернізація житлового будинку - кроки" -
процес термомодернізації, необхідність та вигоди її проведення для мешканців багатоквартирних будівель.
Про ролик

Фінансовий інструмент ЄБРР для підвищення енергоефективності у житловому секторі України
Про Програму IQ energy 

 

 

Новий ресурс - приклади успішного впровадження енергозберігаючих заходів для тих, хто хоче зменшити свої витрати на комунальні послуги завдяки ощадливому споживанню та підвищенню енергоефективності власної оселі.

 

Судсидії. Тарифи. Енергоефективність.

 

 

 

Останні новини

Значні зміни: українців зобов‘яжуть проводити енергоаудит будинків

В Україні вже у наступному році повинен запрацювати Фонд енергоефективності, за рахунок якого сім‘я зможе компенсувати до 50% витрат на утеплення свого житла. Далі

6 жовтня відновлено Урядову програму допомоги населенню при утепленні індивідуального житла

Відновлено придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з частковим відшкодування залучених кредитних коштів. Ощадбанк та Укргазбанк знову почали видачу фізичним особам «теплих» кредитів в рамках програми. Далі

Кращі практики: ОСББ по вул. Учительська, 10 - повна термореновація стін

70% вартості робіт фінансується з міського бюджету, решта – внесок мешканців. Далі

Луцьке ОСББ отримало найбільший в Україні кредит на енергоефективність

Укргазбанк надав рекордний кредит на 10 років луцькому ОСББ «Центральна Вежа» в розмірі майже 3,5 млн. грн. Далі

Конкурс "Найефективніший споживач енергоресурсів" на новому ресурсі "Енергодопомога"

Призи від компанії REHAU - Сертифікат на суму 4000 грн на придбання вікна REHAU. Далі


Share +